onsdag 3 juni 2009

Hur ska man ändra dieten?

Forskningen inom autism och diet går framåt, många barn har genom en ändrad kost gjort förvånande framsteg och jag anser att alla sätt är bra så länge de inte skadar... Så varför inte göra ett försök.

Det man ska tänka på är att börja gradvis, försöker man göra allt på en gång så tar det stopp. Jag kände själv en total hopplöshet när jag kom till affären med tanken att byta ut allt men hittade ingenting.

Jag började med att ta bort gluten. Jag bytte brödet mot glutenfritt, mjöl mot glutenfri-mjölmix, ströbröd mot maizena (Maizena innehåller iåförsig stärkelse, men jag har inte hittat något annat alternativ ännu) osv... Gluten var inte så svårt, det var värre med mjölken. Enligt forskarna så är det inte själva laktosen som ska bort, utan ett ämne som heter Kasein. Kasein är ett ostämne som finns bla i mjölkprodukter, även i laktosfria mjölkprodukter, skummjölkspulver osv.

Jag har inte hittat så många Kaseinfria produkter ännu, endast rismjölk och kokosmjölk. Istället för smör använder jag kaviar (kika innehållsförteckningen, det finns bra och dåliga) som pålägg. Som margarin använder jag mjölkfritt margarin från Carlshamn mejeri, det går även bra med olja. Istället för ägg använder jag Egg-replacer ifrån märket Orgran, Orgran är ett toppen-märke för denna diet, bara så ni vet ;)

Uppdatering: Jag har hittat många bra produkter nu, klicka här.


Det en autism-diet i basen går ut på är detta:

1. Bring the toxin load down
2. Help the gut heal
3. Get the nutrients up
4. Get the metals and other toxins out

Alltså:

Glutenfritt
Kaseinfritt
Stärkelse- och jästfritt
Socker bort
Ekologiskt och giftfritt
E620-E635 (glutamat bort)
Rena produkter

KF/CF (CF/GF diet) = inga mjölkproteiner och inget gluten

Barn behöver även vitamintillskott, på denna sida finns det massor att läsa, scrolla ner till "Big Picture" och kom ihåg, allt behöver inte ske på en gång, glöm inte att andas ;)

Lycka till

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

KakaFoni sa...

Man ska även utesluta soya :)

Firestarter sa...

:)... Jooo jag vet, men jag har jätte svårt att göra det, vet du något substitut för soja så vore riktigt tacksam ;)